Week 11

Een spannende week, je kunt nu namelijk de combinatietest doen. In deze zwangerschapkalender lees je wat je nog meer kunt verwachten als je 11 weken zwanger bent.

Week 11 van de zwangerschap

 

Je baby in week 11

Je kunt het nog niet voelen, maar je baby beweegt al heel wat af. Al die nieuwe ledematen moeten natuurlijk getest worden! Afgelopen week is het gewicht van je baby verdubbeld en je baby is een centimeter gegroeid. Dit zal tot de zestiende week nog even hard gaan, daarna groeit je baby wat langzamer. De vingers en tenen van je baby zaten tot deze week nog met een soort zwemvliezen aan elkaar vast. Nu zijn ze van elkaar gescheiden en beginnen de nagels zelfs al te groeien. Ook het gezicht van je baby is veel aan het veranderen. De iris is nu gevormd en de ogen gaan tot de 26ste week van je zwangerschap dicht. De oren van je baby gaan langzamerhand naar de plek waar ze horen.

Dit is niet het enige! Vanaf deze week is je baby namelijk helemaal compleet. De organen zijn aangelegd en moeten nu alleen nog doorgroeien en verder ontwikkelen. Dit zodat ze over een poosje goed kunnen functioneren. De geslachtsorganen van je baby worden nu ook zichtbaar, al zul je dit op een echo nog niet zien. Tot deze week zijn de geslachtsdelen van een jongen en meisje hetzelfde. Dit wordt zichtbaarder omdat de penis verder groeit, en deze groei bij het meisje stopt.

Jij en je lichaam in week 11

Er is waarschijnlijk nog niet veel aan je buik te zien, toch kun je je baarmoeder al voelen. Dit kan je doen door op je rug te liggen en met al je vingertoppen net boven je schaambeen te drukken. Je voelt dan iets wat als een rubberen bal aanvoelt. Dit is je baarmoeder. Nog even en je buik zal zichtbaar zijn!

Door alle hormonen in je lichaam kan je huid wat van slag zijn. Je huid kan hierdoor droger aanvoelen, je kunt ineens veel meer pukkeltjes krijgen en meer pigment aanmaken. Dit pigment kan zorgen voor een zogeheten zwangerschapsmasker. Dit is een verschil van kleur in je gezicht wat helaas pas enkele maanden na de geboorte van je kind verdwijnt. Je kunt dit voorkomen door je huid goed vet te houden en je in te smeren met zonnebrand. Zelfs als de zon niet schijnt!

Symptomen als je 11 weken zwanger bent

Als je 11 weken zwanger bent, ben je of op de piek van je zwangerschapskwaaltjes of ze nemen nu langzaam af. De meest voorkomende zwangerschapskwalen in week 11 zijn:

Misselijkheid

Ook in week 11 is de misselijkheid nog volop aanwezig. Probeer, zelfs als alles er weer uit komt, genoeg te drinken. Nu je zwanger bent is de kans op uitdroging namelijk een stuk groter. Gember kan helpen om de misselijkheid wat te verminderen. Je kunt gember zo eten (geen aanrader), in je thee verwerken of gemberkoekjes kopen. Zo krijg je ook gelijk wat voedsel binnen!

Duizelig

Helaas hoort duizelig zijn ook bij de zwangerschap. Probeer altijd iets waar veel suiker in zit bij je te hebben en zodra je duizelig wordt rustig te zitten. Gelijk een goede reden om een reep chocola te eten!

Tip: 11 weken zwanger en de combinatietest

Tussen de elfde en veertiende week van de zwangerschap kan de combinatietest gedaan worden. Deze test bestaat uit een nekplooimeting en een bloedonderzoek. Middels de combinatietest kan berekend worden hoe groot de kans is dat jullie een kindje met een chromosoomafwijking krijgen. Het bekendste voorbeeld van een chromosoomafwijking is het syndroom van Down. De nekplooi van je baby hoort maximaal drie millimeter te zijn. Bij de meeste kindjes met het syndroom van Down is de nekplooi verdikt. Hierbij geldt dat hoe dikker de nekplooi is, hoe groter de kans op een afwijking bij je kind. De uitslag is echter een risicometing en geeft geen duidelijkheid. Bij meer dan de helft van de kindjes met een verdikte nekplooi wordt na een vervolgonderzoek het syndroom van Down niet gevonden

Tip: 11 weken zwanger en zwangerschapsstriemen

Je buik gaat de komende tijd hard groeien. Dit kan ervoor zorgen dat je last krijgt van zwangerschapsstriemen. Dit kun je voorkomen door vanaf de eerste week van je zwangerschap je buik goed in te smeren. Zo zorg je dat je huid versterkt wordt en soepel blijft. Dit kun je ook bij je borsten, billen en dijen doen.