Week 39

Je zwangerschap is nu alles behalve leuk. Harde buiken, voorweeën, rugpijn en dan het lange wachten nog! Dit kun je nog meer verwachten als je 39 weken zwanger bent.

Week 39 van de zwangerschap

 

Je baby in week 39

De groei van je baby gaat steeds langzamer, al groeien zijn hersenen nog lekker door. Het is maar goed dat het groeien stopt, want je baby heeft nu al bijna geen plek meer. Als je baby geboren is hij door het vet nog wat wit.

Jij en je lichaam in week 39

De laatste loodjes wegen het zwaarst en waarschijnlijk ben je het zwanger zijn inmiddels wel zat. Gelijk heb je, want al die zwangerschapskwaaltjes zijn nu ontzettend vervelend. Als je je dag vult met hopen dat de bevalling eindelijk begint, lijken de dagen wel eindeloos te duren. Probeer daarom wat afleiding te zoeken. Lees een goed boek, kijk een leuke film of nodig een vriendin uit zodat jullie lekker bij kunnen kletsen. Door te slapen gaat de tijd nog steeds het snelst voorbij, een dutje doen is dan ook zeker een aanrader. Door je enorme buik ben je inmiddels behoorlijk aan huis gekluisterd, je hormonen vliegen alle kanten op en je bent beperkt in energie. Dit kan ervoor zorgen dat je sneller geïrriteerd raakt. Probeer de tijd dat je wacht op je baby goed te besteden en wat extra te rusten. Je baby heeft zo een optimale voorbereiding op de bevalling en jij kunt wat op krachten komen.

Je kunt de bevalling herkennen aan het samentrekken van je buik, het breken van de vliezen, diarree of verlies van een slijmdrop. Helaas zegt dit niet alles en kan het zo nog een paar weken duren voor je kindje geboren wordt. Als je vliezen gebroken zijn moet je binnen 24 tot 48 uur goede weeën hebben. Lukt dit niet dan wordt het risico op een infectie bij je kind te groot.

Symptomen als je 39 weken zwanger bent

Nog heel even geduld en dan ben je van al die vervelende zwangerschapsklachten af. Dit kun je verwachten als je 39 weken zwanger bent.

Harde buiken

Het samentrekken van je baarmoeder wordt harde buiken genoemd. Dit kan opkomen door stress, maar ook als reactie op een andere zwangerschapskwaal. Als je veel last van pijnlijke harde buiken hebt is het verstandig om contact op te nemen met je verloskundige.

Vermoeidheid

Hoe je het ook went of keert, zwanger zijn is erg vermoeiend. Je draagt heel wat extra gewicht mee, je slaapt veel slechter en je lichaam is constant aan het werk. Zorg er daarom voor dat je voldoende rust neemt, maar niet altijd aan je vermoeidheid toe geeft. Frisse lucht kan er namelijk ook voor zorgen dat je je een stuk beter gaat voelen.

Tip: 39 weken zwanger en boodschappen doen

Best een belangrijke tip! Zorg dat je genoeg beschuit, muisjes en ander lekkers in huis hebt. Je hebt na je bevalling geen tijd (en zin) om voor zulk soort dingen naar de supermarkt te gaan.