Week 35

Je baby is nu helemaal af, het enige wat nog in ontwikkeling is zijn de hersenen. Sta jij al te trappelen? Nog even geduld! Hier lees je wat je kunt verwachten als je 35 weken zwanger bent.

Week 35 van de zwangerschap

 

Je baby in week 35

Je baby is als je 35 weken zwanger bent op de hersenen na echt af. Het heeft geen gevolgen voor de hersenen als je kind nu al geboren wordt. De hersenen blijven namelijk tot ver na de geboorte nog doorgroeien. De organen van je baby zoals de lever en de nieren zin nu volledig ontwikkeld en werken zelfs in de baarmoeder al een beetje. In de darmen heeft zich de meconium gevormd. Dit is de eerste poep van je baby. Dit is het eerste wat hij uit poept zodra hij geboren is. Wanneer hij in het vruchtwater poept mag je niet meer thuis bevallen. Dit neemt namelijk extra risico’s met zich mee.

Jij en je lichaam in week 35

Nu mama door haar zwangerschapsverlof lekker rustig aan doet, is je baby hard aan het werk. Doordat jij rust houdt is dit voor hem de ideale situatie voor een volgende groeispurt. Je ziet je behandelend arts nu elke week. Je bent ‘nog maar’ 35 weken zwanger maar zou in principe elk moment kunnen bevallen. Je baby is af, dus de overlevingskans van je baby is enorm groot. Je baarmoeder is deze week op zijn grootst en heeft bepaalde organen wat aan de kant geschoven. Hierdoor kun je last krijgen van je longen, maar ook van je darmen en blaas. Zodra je bevallen bent en je baarmoeder weer wat slinkt verhuizen je organen gewoon weer naar de normale plek.

Als je nog niet met zwangerschapsverlof bent, kun je dat deze week doen. De rust zal jou en je kind goed doen!

Symptomen als je 35 weken zwanger bent

Je baarmoeder is nu op zijn grootst en daardoor is de kans dat je wat urine verliest aanwezig. Zodra je baby in gaat dalen heb je wat meer rust en ruimte in je baarmoeder.

Urineverlies

Tijdens je zwangerschap kun je last krijgen van urineverlies. Dit komt doordat je kind steeds groter wordt en de bekkenbodemspieren verslappen. Je kunt dit voorkomen door je bekkenbodemspieren aan te blijven spannen en te trainen. Als het goed is verdwijnen de klachten een paar maanden na de bevalling. Als dit niet vanzelf verdwijnt is het goed om even contact op te nemen met de huisarts.

Tip: 35 weken zwanger en de keizersnede

Het kan dat je kindje om wat voor reden dan ook via een keizersnede ter wereld moet komen. Er zijn meerdere keizersnedes mogelijk. Bijvoorbeeld een keizersnede onder algehele narcose of een gentle sectio. Dit is alleen niet in elk ziekenhuis mogelijk.