Week 28

Nu je 28 weken zwanger bent, zit je in je het laatste trimester. Dit is het trimester waar oude zwangerschapssymptomen plaats maken voor nieuwe. Hier lees je wat je nog meer kunt verwachten.

Week 28 van de zwangerschap

 

Je baby in week 28

 

Je baby is inmiddels zo groot dat hij een vaste plekje in je buik heeft ingenomen. De hersenen van je baby beginnen als je 28 weken zwanger bent steeds verder te ontwikkelen. Ze zijn nu niet meer glad maar de kenmerkende groeven beginnen te verschijnen. Dit is niet het enige wat hard aan het werk is. De maag, alvleesklier en darmen beginnen nu zo langzamerhand met het verteren van eiwitten en vetten. Een functie waar je baby natuurlijk ook buiten de baarmoeder een hele hoop aan

De verhouding tussen het hoofd van je baby en zijn lichaam is nu rechtgetrokken. Als je baby geboren wordt heeft hij dezelfde verhouding. Ook zijn de ogen van je baby inmiddels open en kunnen ze tranen produceren. Gelukkig maar! Dan is dat alvast geregeld voor het eerste huiltje na de geboorte. Ben jij voor het eerst zwanger? Dan begint er nu een groot verschil te ontstaan tussen een jongen en een meisje. Als je een jongen krijgt is deze een stuk zwaarder dan als je een meisje krijgt.

Het lichaam van je baby wordt nu van kraakbeen omgezet in bot. Gelukkig blijft het hoofdje van je baby wel flexibel. Bevallen zou anders knap lastig worden. Je baby is ondertussen al een heuse charmeur geworden en hij knipoogt wat af. Het is belangrijk dat hij kan knipperen zodat hij tijdens de geboorte niks in zijn ogen krijgt.

Jij en je lichaam in week 28

Het einde van je zwangerschap is in zicht en je kunt beginnen met aftellen. Als je dat al niet deed… Het tweede trimester was voor veel aanstaande moeders heel comfortabel en nu zullen de zwangerschapssymptomen weer in alle heftigheid terugkomen. Fijn zo’n dikke buik die alles in de war schopt!

Heb je de laatste tijd rare dromen? Geen paniek. Dit is een goede manier om onbewuste gevoelens te verwerken. Alles waar je onbewust nog mee zit wordt tijdens je dromen verwerkt. Je onthoud deze dromen omdat je simpelweg wat lichter slaapt dan vroeger. Als je al slaapt tenminste. Als je 28 weken zwanger bent begint je baby je steeds meer wakker te houden. Er is weinig plek in de baarmoeder waardoor je elk schopje van je baby goed voelt.

Tip: 28 weken zwanger en de babynaam

Een babynaam is voor sommige stellen een enorm dilemma. De een wil een Oud-Hollandse naam, de ander juist een hele aparte. Het kan helpen om te bedenken dat je kind de naam zijn hele leven meedraagt. Een naam kan nu heel hip zijn, maar hoe is de naam als je kind straks 30 is? Word je nog steeds blij als je daaraan denkt? Dan heb je waarschijnlijk de juiste naam gevonden!