Week 5

De meeste vrouwen beginnen in week 5 te merken dat ze zwanger zijn. De meest voorkomende oorzaak is het uitblijven van de menstruatie, maar ook de eerste zwangerschapssymptomen kunnen gaan opspelen. Hieronder lees je wat je te wachten staat als je 5 weken zwanger bent.

Week 5 van de zwangerschap

 

Je baby in week 5

Je baby ontwikkelt zich ontzettend snel en lijkt nu op een heel klein kikkervisje. In week 5 van je zwangerschap begint het hartje van je baby zich te vormen. Het is met een vroegtijdige echo zelfs al mogelijk om het hartje te zien kloppen. Je kunt beter nog even wachten. Het hartje is nu namelijk nog zo klein dat het niet bij iedereen te horen is. Als je even in je buik zou kunnen spieken, zou je zien dat er zich kleine uitsteeksels beginnen te vormen. Dit worden de armen en benen van je kind.

Jij en je lichaam in week 5

Je weet nog maar net dat je zwanger bent, maar zult al enorme veranderingen merken. Niet alleen lichamelijk, maar ook emotioneel gezien. Je bent vanaf nu verantwoordelijk voor een klein mensje dat in je buik groeit. Dit besef kan voor enorme blijdschap zorgen, maar ook voor angst. Don’t worry, dit hoort er allemaal bij! Het is ook niet niks. Nog een paar weken en dan ga je naar de verloskundige voor je eerste echo. Het is ontzettend belangrijk dat jullie een goede klik hebben. De verloskundige wordt namelijk heel de zwangerschap je aanspreekpunt. Vraag aan andere moeders welke verloskundige zij kunnen aanbevelen en maak, als je je er goed bij voelt, alvast een afspraak.

Symptomen als je 5 weken zwanger bent

Je lichaam zal al enkele zwangerschapssymptomen gaan vertonen.

Misselijkheid

Misselijkheid is een van de vervelendste zwangerschapskwaaltjes. Helaas beperkt de misselijkheid zich niet alleen tot de ochtenden, maar kun je elk moment van de dag misselijk worden. Eten klinkt nu misschien niet erg aanlokkelijk, toch is het belangrijk om geen maaltijden over te slaan. Hier word je namelijk alleen maar misselijker van. Het drinken van gemberthee of een glas Coca Cola kan verlichting geven.

Tip: 5 weken zwanger en Moeders voor Moeders

Wist jij dat je in dit stadium van je zwangerschap andere toekomstige moeders kunt helpen? De organisatie Moeders voor Moeders zamelt urine van zwangere vrouwen in. Uit de urine van deze vrouwen wordt het hCG-hormoon gehaald. Dit hormoon wordt door farmaceutische bedrijven gebruikt om medicatie voor vruchtbaarheidsbehandelingen te ontwikkelen.