Week 18

Kim Kardashian, Beyonce en J.LO… Eat your heart out! Doordat je nu 18 weken zwanger bent wordt niet alleen je buik dikker, maar ook je benen, borsten en billen. Be proud! In celeb land zijn curves hartstikke ‘hot’.

Week 18 van de zwangerschap

 

Je baby in week 18

Als je 18 weken zwanger bent wordt er hard aan de zenuwen van je baby gewerkt. De zenuwen zorgen ervoor dat de zintuigen van je baby zich steeds beter gaan ontwikkelen en sneller worden. De kans is groot dat je baby reageert als je over je buik wrijft of als je tegen hem praat. Je baby wordt van al dat harde werken natuurlijk ontzettend moe. Hij kan vanaf deze week dan ook gapen. Als je baby niet aan het gapen is, laat hij zijn aanwezigheid goed merken. Hij is flink aan het draaien en rondzwemmen. Je kunt nu ook af en toe een elleboog, voetje of bil tegen je buikwand aan voelen schoppen. Heb jij dit al gevoeld?

Jij en je lichaam in week 18

Ben jij een buikslaper? Dan zul je nu flink balen. Je buik gaat nu flink in de weg zitten waardoor op je buik slapen niet meer lukt. Je kunt jezelf het best aanleren om op je zij te slapen. Als je wat verder in je zwangerschap bent kun je duizelig worden als je plat op je rug ligt. Dit komt omdat de ‘inferior vena cava’ in de verdrukking komt. Dit is een holle ader die ervoor zorgt dat het bloed vanuit je onderlichaam wordt terug gepompt naar je hart. Ook drukt het gewicht van je baarmoeder te veel op je rug en ingewanden. Niet meer doen dus!

Je hart gaat vanaf deze week een stuk harder werken. Vanaf het moment dat je 18 weken zwanger bent pompt je hart 40% a 50% harder dan normaal. Zolang je hart gezond is, is dit geen probleem. Je kunt, indien je voldoende rust neemt. ook nog makkelijk sporten. Nu je 18 weken zwanger bent, kunnen mensen echt zien dat je zwanger bent en je je niet teveel hebt laten gaan in een restaurant. Binnen nu en 4 weken zul je de 20-weken-echo krijgen. Dit is de belangrijkste echo tijdens je zwangerschap. Hierop worden jij en je baby goed gecontroleerd en naar eventuele afwijkingen gezocht.

Symptomen als je 18 weken zwanger bent

Ook als je 18 weken zwanger bent kunnen de zwangerschapskwalen nog nadrukkelijk aanwezig zijn. Dit zijn de meest voorkomende kwalen als je 18 weken zwanger bent:

Rugpijn

Voorheen was je lichaam redelijk in balans. Nu je buik steeds groter wordt, is deze balans een beetje zoek. Je lichaam gaat wat meer naar voren hangen, waardoor je pijn in je onderrug kunt krijgen. Probeer wat extra op je houding te letten. Een rechte houding kan veel pijn voorkomen.

Bloedneus

Door je veranderende bloedsomloop kun je wat vaker last hebben van een bloedneus of een verkoudheid. Raadpleeg altijd eerst een arts voordat je gebruik wil maken van een neusspray.

Tip: 18 weken zwanger en het kraampakket

Regel alvast een kraampakket. Dit is een doos met medische artikelen die nodig zijn bij een thuisbevalling. Dit moet je zes weken voor je uitgerekende datum al in huis hebben. Het kraampakket wordt niet gedekt door een basisverzekering, maar er is een grote kans dat een aanvullende verzekering dit wel doet.