Week 3

We mogen je feliciteren. Vanaf deze week ben je namelijk echt zwanger. De bevruchting vindt plaats en een nieuw leven kan beginnen.

Week 3 van de zwangerschap

 

Je baby in week 3

Je kunt de bevruchte cel nog niet met het blote oog zien, toch staan er al een hoop genetische gegevens over je baby vast. Het is namelijk al bepaald wat de kleur van het haar en de ogen wordt, maar ook of je baby een jongen of een meisje is. Je zult alleen nog een hele poos moeten wachten om dit zelf te zien. Geduld is een schone zaak!

Jij en je lichaam in week 3

Je zult er nog weinig van voelen, maar in week 3 zal er een hoop in je lichaam gebeuren. Als je 3 weken zwanger bent vindt namelijk de conceptie plaats en is je eicel bevrucht. Na de bevruchting ontstaat er een zygote. Een zygote bevat alle benodigde genetische informatie om zich te ontwikkelen tot een baby. De zygote gaat via de eileider naar de baarmoeder en zal zich tijdens deze reis meerdere malen delen. De zygote zal zich vervolgens ontwikkelen tot een embryo en zich, eenmaal in de baarmoeder aangekomen, in de baarmoederwand nestelen.

Symptomen als je 3 weken zwanger bent

In deze week kun je voor het eerst last krijgen van zwangerschapskwaaltjes. Dat is ook niet zo gek, want vanaf deze week begin je het hCG hormoon aan te maken. Dit hormoon heeft een goede en een slechte kant. Het hormoon is namelijk verantwoordelijk voor het creƫren van een fijne en comfortabele groeiplek voor je baby, maar helaas ook voor de bijbehorende zwangerschapskwaaltjes.

Innestelingsbloeding

De innesteling van de eicel in de baarmoederwand kan gepaard gaan met wat bloedverlies. Dit wordt ook wel de innestelingsbloeding genoemd. Hoewel je nog geen zwangerschapstest kunt doen, kun je wel al merken dat je lichaam begint te veranderen.

Tip: 3 weken zwanger en de zwangerschapstest

Wil je binnenkort een zwangerschapstest doen? Zorg er dan voor dat je er minstens 3 koopt. Veel vrouwen doen de test namelijk veel te vroeg. Door de test een paar dagen later te herhalen kun je ineens een hele andere uitslag krijgen!