Week 14

Je baby is als je 14 weken zwanger bent druk in de weer. Alle spieren moeten natuurlijk uitvoerig getest worden. In onze zwangerschapskalender lees je wat je deze week nog meer kunt verwachten.

Week 14 van de zwangerschap

Je baby in week 14

Het gezichtje van je baby is nu helemaal af. Hij traint zijn spieren zelfs al door veel te glimlachen en zijn voorhoofd te fronsen. Deze week staat veel in het teken van oefenen en trainen. Hij traint bijvoorbeeld zijn spieren door baantjes in je baarmoeder te trekken en oefent zelfs al met ademhalen. Hij doet dit door vruchtwater in- en uit te ademen. De vloeistof wat hierdoor in zijn longen komt is onmisbaar voor de vorming van de luchtzakken.

Je baby is als je 14 weken zwanger bent nog ontzettend klein, maar zijn armen hebben al bijna het juiste formaat bereikt. Al zullen ze de komende weken nog wel iets langer en dikker worden. De schattige mollige babyarmpjes zijn dus goed in ontwikkeling!

Jij en je lichaam in week 14

Het tweede deel is voor veel zwangere vrouwen het leukste deel van de zwangerschap. Je voelt je goed en je kunt je geluk eindelijk met je omgeving delen. Dat moet ook wel, want je baarmoeder komt nu boven je schaambeen uit. Het kan dus heel goed dat er al een klein buikje te zien is. Vanaf deze week kun je op een echo zelfs al zien of je een jongen of een meisje krijgt. Toch wordt er vaker tot de 20 weken echo gewacht. Dan is alles wat meer gegroeid en logischerwijs ook veel beter te zien. Kun je je nieuwsgierigheid niet bedwingen? Je kunt ook voor een pretecho kiezen.

Deze week zul je ook ineens wat heftiger op bepaalde situaties reageren. Al wist je natuurlijk allang dat de zwangerschap je iets (lees: veeeeeeel) emotioneler maakt. Vaak hebben je moodswings geen aanwijsbare reden, al kun je je zwangerschap natuurlijk heel goed de schuld geven. Geen zorgen. Na je zwangerschap ben je er weer van af.

Symptomen als je 14 weken zwanger bent

Als het goed is heb je nu veel minder last van alle zwangerschapssymptomen. De symptomen waar je deze week last van kunt hebben, zijn eigenlijk helemaal niet zo erg. De meest voorkomende zijn:

Meer energie

Het eerste trimester heeft vermoeidheid een grote rol gespeeld. Nu heb je ineens een stuk meer energie en heb je het gevoel dat je de wereld aankan. Ondanks dit gevoel is het van belang dat je je rust blijft pakken. Hoe je het went of keert, je blijft zwanger en hebt je rust hard nodig!

Verkouden

Helaas kunnen er als je 14 weken zwanger bent ook vervelende symptomen voorkomen. Verkoudheid en een verstopte neus is hier een goed voorbeeld van. Een op de drie zwangere vrouwen heeft last van verkoudheid. Dit heeft te maken met een verhoogd oestrogeen niveau. Na je zwangerschap neemt dit weer af en ben je als het goed is van je verstopte neus verlost.

Tip: 14 weken zwanger en het op je werk vertellen

Nu je weet dat het hartje van je kind klopt, is het tijd om het op je werk te vertellen. Zo hebben zij nog voldoende tijd om een vervanger te zoeken. Het kan zijn dat ze niet zo leuk reageren, trek je hier vooral niks van aan!