Week 20

Gefeliciteerd! Je bent nu precies op de helft van je zwangerschap. Spannend! Jullie weten waarschijnlijk of jullie een jongen of een meisje krijgen. Nu kan het bedenken van een naam en het inrichten van de babykamer echt beginnen! Hier lees je wat je allemaal kunt verwachten als je 20 weken zwanger bent.

Week 20 van de zwangerschap

 

Je baby in week 20

Je baby is hard aan het trainen. Hij slikt steeds meer vruchtwater door en traint hiermee gelijk zijn spijsvertering. Zijn eerste ontlasting heet meconium, en is een zwart groene kleverige substantie. Dit is gelijk zijn eerste cadeautje aan jou. Hij zal dit uitpoepen als hij net geboren is.

Van al dat harde trainen wordt je baby slaperig. Hij slaapt nu ongeveer evenveel als wanneer hij straks geboren is. Hij heeft zich nu al een slaappatroon aangeleerd en de kans is heel groot dat hij als hij straks geboren is hetzelfde patroon volgt. Nu maar hopen dat hij snapt dat jullie ‘s nachts door willen slapen!

Jij en je lichaam in week 20

Je bent nu op de helft van je zwangerschap en het aftellen kan vast beginnen. De eerste helft heb je gehad en laat de tweede helft maar komen! Je lichaam is de afgelopen weken al erg veranderd. Je bent nu ongeveer 5 kilo aangekomen en hier zal nog 10 kilo bijkomen. fijn vooruitzicht hè? Gelukkig is het goed voor jou en je baby om wat aan te komen. Al blijft het belangrijk dat je goed voor jezelf zorgt. Eet gezond en blijf ondanks dat je buik enorm in de weg zit gewoon bewegen. Zwemmen en fietsen zijn sporten die ook tijdens je zwangerschap enorm fijn zijn om te doen.

Symptomen als je 20 weken zwanger bent

Nu je op de helft van je zwangerschap bent, kun je hele andere zwangerschapssymptomen verwachten dan aan het begin van je zwangerschap. Hier lees je wat je kunt verwachten als je 20 weken zwanger bent.

Spataderen

Het hormoon progesteron kan ervoor zorgen dat je aderen verslappen. Daarnaast maakt je baarmoeder het voor het bloed uit je benen steeds moeilijker om terug te stromen. Deze ‘ophoping’ van bloed kan ervoor zorgen dat je benen steeds pijnlijker worden en je spataderen krijgt. Het kan helpen om je benen na het douchen af te spoelen met koud water en in sommige gevallen zijn steunkousen nodig.

Linea nigra

Als je 20 weken zwanger bent kun je last krijgen van de linea nigra. Dit is een donkerbruine zwangerschapsstreep dat van je schaambeen tot je navel loopt. Hoewel veel zwangere vrouwen er natuurlijk helemaal niet blij mee zijn, kan het gelukkig geen kwaad. Ongeveer drie kwart van alle zwangere vrouwen krijgt dit, dus je bent niet alleen! De streep heeft er altijd al gezeten, maar omdat je nu meer last krijgt van een verhoogde pigmentproductie valt hij nu pas op.

Tip: 20 weken zwanger en de kinderkamer

Nu je 20 weken zwanger bent weet je waarschijnlijk al of je een jongen of een meisje krijgt. Tijd om over de kinderkamer na te denken. Weet jij al wat voor kleur je wil?