Week 13

De laatste week van het eerste trimester is aangebroken. De afsluiting van een tijd vol zwangerschapskwaaltjes en onzekerheid. Na het eerste trimester is de kans op een miskraam een stuk lager en kun je het grote nieuws gaan vertellen. In onze zwangerschapskalender lees je wat je deze week nog meer kunt verwachten.

Week 13 van de zwangerschap

 

Je baby in week 13

Tot deze week groeien alle baby’s ongeveer even snel. Vanaf nu gaat je kind zijn eigen plan trekken. De organen en functies van je baby zijn al ontwikkeld, nu is het een kwestie dat je baby goed doorgroeit. Momenteel heeft je baby nog een erg dunne huid waardoor de aderen, ribben en organen nog erg zichtbaar zijn. Dit zal in de loop van de zwangerschap veranderen. Je zult er nog weinig van merken, maar ook in week 13 is je baby behoorlijk actief. De bewegingen zijn misschien nog erg schokkerig, maar de eerste mijlpalen zijn al bereikt. Hij kan bijvoorbeeld al een vuist maken of zijn duim in zijn mond stoppen. In week 13 van je zwangerschap krijgt je baby zelfs zijn eigen unieke vingerafdrukken en beginnen zijn stembanden te ontwikkelen.

Dit is niet het enige wat zich in week 13 van je zwangerschap aan het ontwikkelen is. Tot deze week zat een deel van de darmen van je baby nog in de navelstreng. In de 13de week van je zwangerschap zullen de darmen geheel naar de buikholte van je baby verhuizen.

Het hoofd van je baby is nu in verhouding met de rest van zijn lichaam nog erg groot. Het hoofdje zal daarom de komende maanden wat minder hard groeien dan de rest van zijn lichaam. Het hoofd is nu nog de helft van de lichaamslengte en dit zal rond week 40 van je zwangerschap nog maar een kwart zijn.

Jij en je lichaam in week 13

In week 13 van je zwangerschap begin je eindelijk wat te wennen en nemen je zwangerschapsklachten af. Hoera! In het tweede trimester van je zwangerschap voel je je waarschijnlijk het best. Je hebt meer energie en doordat de klachten afnemen kun je meer van je zwangerschap genieten.

De eerste weken heb je door al die zwangerschapsklachten misschien wat minder zin in seks gehad. Als je 13 weken zwanger bent zijn de klachten dus minder en kan de zin in seks terugkomen. Je hoeft je hier geen zorgen om te maken. Seks is gelukkig niet schadelijk voor de baby en helpt je baarmoeder zich voor te bereiden op de bevalling. Alleen maar positieve kanten dus!

Symptomen als je 13 weken zwanger bent

In week 13 van je zwangerschap nemen de symptomen eindelijk wat af. Helaas blijven er natuurlijk altijd zwangerschapssymptomen de kop op steken. De meest voorkomende zwangerschapssymptomen zijn:

Striae

Striae komt voor op plaatsen waar de huid tijdens de zwangerschap snel uitrekt. Denk aan je buik, borsten, dijen en billen. In eerste instantie is zijn deze strepen blauw rood van kleur, later worden deze strepen wit en vallen ze minder op.

Duizelig

Helaas kun je als je 13 weken zwanger bent nog behoorlijk duizelig zijn. Een glas Coca Cola, een reep chocola of thee met een paar scheppen suiker kunnen uitkomst bieden.

Tip: 13 weken zwanger en het grote nieuws bekend maken

Nu je je eerste afspraak bij de verloskundige hebt gehad en het hartje klopt, kun je eindelijk het grote nieuws bekend maken. Er zijn een hele hoop manieren om het nieuws op een originele manier bekend te maken, maar je kunt het natuurlijk ook ‘gewoon’ op Facebook zetten. Tip: zorg wel dat je naasten eerst persoonlijk zijn ingelicht, niet zo leuk om het op social media te moeten lezen.