Week 17

Je bent nu 17 weken zwanger. Een goed excuus om te winkelen, want je buik wordt steeds dikker. In de zwangerschapskalender lees je wat je deze week allemaal te wachten staat.

Week 17 van de zwangerschap

 

Je baby in week 17

Je baby was tot deze week nog een echt gratenpakhuis. Vanaf deze week krijgt je baby steeds meer vet. Als je 17 weken zwanger bent is dit nog maar een halve kilo. Als de baby geboren is, ligt dit rond de 2 kilo. Dit vet is nodig om je kind na de geboorte tegen de kou te beschermen. Doordat je baby hard aan het oefenen is met ademen, krijgt hij veel vruchtwater binnen. De nieren van je baby werken nu zo goed dat ze het water zuiveren en de afvalstoffen vervolgens in de vorm van urine weer afstoten. Je vruchtwater wordt een paar keer per dag ververst, dus je hoeft je geen zorgen te maken dat je baby in zijn eigen urine rondzwemt.

Het skelet van je baby is flink aan het veranderen. Tot deze week bestond het skelet van je baby nog alleen uit kraakbeen. Vanaf deze week verandert zijn skelet naar bot.

Jij en je lichaam in week 17

Door je zwangerschap is de doorbloeding van je lichaam beter. Dit zorgt er ook voor dat de sneller zin in seks hebt. En zeg nou zelf.. Je bent met je volle borsten en ronde buik ook hartstikke sexy!

Symptomen als je 17 weken zwanger bent

Je gaat steeds beter zien dat je zwanger bent en helaas horen hier ook de nodige zwangerschapskwalen bij. Dit kun je verwachten als je 17 weken zwanger bent.

Bekkeninstabiliteit

Wanneer je last krijgt van pijn in je onderrug, je benen of schaambeen kan dit duiden op bekkeninstabiliteit. Dit komt omdat de verbindingen tussen je bekkenbeenderen week worden door de hormonen. Helaas worden de bekkenbodemspieren bij een op de vier vrouwen te instabiel en kunnen zij pijn ervaren. Een fysiotherapeut kan je oefeningen geven om de pijn wat te verlichten.

Afscheiding

Tijdens je zwangerschap kun je last krijgen van meer afscheiding. Zolang de afscheiding doorzichtig is, niet stinkt en je geen jeuk hebt hoef je je geen zorgen te maken. Het is belangrijk dat je je vagina goed schoonhoudt, al moet je hier geen zeep bij gebruiken. Dit kan de zuurgraad aantasten. Probeer daarnaast katoenen ondergoed te dragen en zo min mogelijk inlegkruisjes te gebruiken. Dit kan namelijk gaan broeien.

Tip: 17 weken zwanger en het kraampakket

Regel alvast een kraampakket. Dit is een doos met medische artikelen die nodig zijn bij een thuisbevalling. Dit moet je zes weken voor je uitgerekende datum al in huis hebben. Het kraampakket wordt niet gedekt door een basisverzekering, maar er is een grote kans dat een aanvullende verzekering dit wel doet.