Week 12

Nu je 12 weken zwanger bent ben je door de meest kritieke fase van je zwangerschap heen. Gefeliciteerd! Veel aanstaande ouders wachten tot deze grens voor ze vertellen dat ze een kindje verwachten.

Week 12 van de zwangerschap

 

Je baby in week 12

De hartslag van je baby is een stuk sneller dan je eigen hartslag. Het aantal slagen ligt nu op 150/160 slagen per minuut. Onwijs snel dus! Dit zal in de loop van de zwangerschap steeds wat rustiger worden.

Jij en je lichaam in week 12

Nu je 12 weken zwanger bent neemt de kans op een miskraam drastisch af. Gelukkig maar! Een zwangerschap is al spannend genoeg. Het kan zijn dat je nu eindelijk iets van je zwangerschap begint te zien. De ene vrouw heeft nu al een buikje en bij de ander is nog helemaal niks te zien. Dit kan meerdere redenen hebben. Je buik is bijvoorbeeld sneller te zien als je al een keer zwanger bent geweest. Je buikspieren zijn dan al een keer opgerekt en zijn dan bij een volgende zwangerschap minder strak.

Wanneer je deze week voor het eerst naar de verloskundige gaat, zul je het hartje van je baby horen kloppen. Je kunt het hartje horen doordat de verloskundige een doptone gebruikt. De doptone maakt gebruik van een doppler, ook wel ultra geluid. De doptone kan de hartslag van je baby laten horen door een signaal uit te zenden en daarna weer op te vangen. Zodra dit is omgezet in geluidsgolven is het hartje te horen.

Symptomen als je 12 weken zwanger bent

De magische grens is bereikt! Helaas heeft dit weinig invloed op je zwangerschapssymptomen en zijn ze nog steeds volop aanwezig. Dit kun je verwachten als je 12 weken zwanger bent.

Winderig

Weer een kwaaltje waar je wat minder blij mee bent. Winden laten wordt door veel mensen als behoorlijk gênant ervaren. Vooral als je in gezelschap van anderen bent. Aan de andere kant zorgt het ophouden van winden voor veel buikpijn. Lastig dilemma dus! Gelukkig zijn er een aantal do’s en dont’s waar je hopelijk je winderigheid wat mee kunt verminderen. Als je 12 weken zwanger bent en last hebt van winderigheid is het verstandig om de spruitjes, bruine bonen, uien en koolzuurhoudende dranken te laten staan. Ook wordt het kauwen van kauwgom afgeraden. Ben jij een snelle eter? Probeer dan iets langzamer te eten. Dit kan al een hoop helpen!

Veel speeksel

Het teveel aan speeksel is helaas ook een van de kwaaltjes waar je als je 12 weken zwanger bent last van kan hebben. Ook nu zijn je zwangerschapshormonen de boosdoener. Je kunt dit tegengaan door op suikervrije kauwgom te kauwen.

Tip: 12 weken zwanger en kraamzorg regelen

Heb je inmiddels de termijnecho al gehad? Dan weet je nu zeker wanneer je uitgerekende datum is en kun je alvast kraamzorg regelen. Zo weet het kraambureau wanneer ze ongeveer iemand in moeten zetten en weet jij zeker dat je de kraamzorg naar keuze hebt.