Week 24

Willen jullie nog even met zijn tweeën op vakantie? Dan is dit je laatste kans om op een vliegvakantie te gaan. Hier lees je wat je allemaal kunt verwachten als je 24 weken zwanger bent.

Week 24 van de zwangerschap

 

Je baby in week 24

Een mijlpaal voor je baby! Als hij nu geboren zou worden is hij namelijk levensvatbaar en zullen de artsen er alles aan doen om je kindje in leven te houden. Helaas is het risico op overlijden en een zwakke gezondheid erg groot. Hij mag nog lekker blijven zitten dus!

Je baby is in deze fase van je zwangerschap een enorme slaapkop. Hij slaapt nu ongeveer 16 tot 20 uur op een dag. Wat een luizenleventje! Schijn bedriegt. Je kind heeft de slaap hard nodig om zo snel te kunnen groeien. Het gezicht van je baby wordt als je 24 weken zwanger bent nog mooier. Ja het kan echt! Je baby krijgt deze week namelijk wimpers en wenkbrauwen. De zintuigen worden steeds beter en je kind kan zelfs al schrikken als hij een hard geluid hoort. Al heeft dit vaak wat meer te maken met je eigen reactie. Je baby merkt stress op en daarom is het goed om stressvolle situaties te vermijden.

De organen van je baby zijn op de longen na helemaal klaar en moeten alleen nog groeien. De longen van je baby blijven zich ontwikkelen doordat je baby vruchtwater in -en uitademt.

Jij en je lichaam in week 24

Nu je 24 weken zwanger bent zie je behalve je dikke buik nog meer veranderingen aan je lichaam. De meeste vrouwen hebben nu bijvoorbeeld al een uitpuilende navel. Na de bevalling gaat je navel gewoon weer terug naar zijn oude en vertrouwde positie. Doordat je baarmoeder nu zo aan het groeien is, kunnen bepaalde zenuwen bekneld worden. Dit kan zelfs uitgroeien tot het carpaal tunnelsyndroom. Een van de meest voorkomende (en vervelendste) symptomen van het carpaal tunnelsyndroom zijn tintelende vingers. Dit komt vooral voor als je veel achter de computer zit of een kantoorbaan hebt. Een dokter of fysiotherapeut kan je hiervoor behandelen.

Symptomen als je 24 weken zwanger bent

Nu je 24 weken zwanger bent kun je last krijgen van de volgende zwangerschapskwaaltjes:

Gezwollen voeten

Je voelt je nu waarschijnlijk al dik genoeg, helaas zijn er ook nog kwalen waardoor je je nog dikker gaat voelen. Veel zwangere vrouwen houden tijdens hun zwangerschap namelijk vocht vast. Dit uit zich vaak in gezwollen voeten. Je kunt dit verminderen door voldoende water te drinken, je voeten rust te geven en hoog te houden, je voeten met koud water af te spoelen en probeer niet te zout te eten.

Wazig zicht

Als je 24 weken zwanger bent kun je oogklachten krijgen en daardoor wazig zien. Dit heeft vaak een link met bloedarmoede. Het is daarom verstandig om contact op te nemen met je verloskundige.

Tip: 24 weken zwanger en op vakantie

Gaan jullie er nog even met zijn tweeën tussen uit? Dan zijn er een paar dingen waar je nu je zwanger bent op moet letten. Allereerst goed insmeren en in de schaduw blijven. Nu je zwanger blijft heb je meer pigment, waardoor je bruiner wordt maar ook veel sneller last kan krijgen van een zwangerschapsmasker. Zorg er daarnaast voor dat je alleen schoon drinkwater drinkt en goed let op wat je eet.