Eindelijk is de langverwachte 40ste week aangebroken! Als je geluk hebt heb je binnen een paar dagen je kindje in je armen. Helaas bevallen slecht 5% van alle zwangere vrouwen op de uitgerekende datum. Hier lees je wat je kunt verwachten als je 40 weken zwanger bent.
Week 40 van de zwangerschap
Je baby in week 40
Zolang je baby nog warm in je baarmoeder zit, is hij bezig met het opslaan van reserves. Door koolhydraten in zijn lever en spieren op te slaan heeft hij voldoende energie om e eerste dagen door te komen. Dit is ook een tegemoetkoming naar jou. Het kan namelijk zijn dat de borstvoeding de eerste dagen nog niet goed op gang komt en hij nog niet voldoende binnen krijgt.
De schedel van je baby bestaat nu nog uit losse delen die over elkaar heen kunnen schuiven. Erg handig bij de bevalling! Alle beetjes helpen. Het zicht van je baby is nog niet heel goed, hij ziet dus nog niet wie je bent. Al herkent hij je wel al aan je stem. Als je baby geboren wordt is hij bedekt met huidsmeer. Dit zal de eerste dag na de bevalling in de huid van je baby trekken. Een baby wordt dan ook pas de tweede dag in bad gedaan.
Jij en je lichaam in week 40
Ben je 40 weken zwanger? Dan zal je uitgerekende datum steeds dichterbij komen. Helaas is het nog maar de vraag of je ook daadwerkelijk op je uitgerekende datum bevalt. Er zijn een hoop bakerpraatjes omtrent het opwekken van je bevalling, helaas is nog niks echt bewezen. Het enige wat je volgens ons kunt doen is rustig afwachten tot je baby van zich laat horen. De bevalling kondigt zich aan met het breken van de vliezen en het verliezen van het vruchtwater. Dit hoeft helemaal niet veel te zijn, het is vaak maar een paar druppels. Vaak beginnen de weeën dan binnen een dag. Wanneer de weeën niet vanzelf opkomen, doe je er goed aan om naar het ziekenhuis te gaan. Het kan ondanks je uitgerekende datum ook nog makkelijk 2 weken duren. Een ding weet je zeker! Je bent in ieder geval binnen 2 weken moeder. Je baby wordt in de 42ste week gehaald.
Wanneer je 10 centimeter ontsluiting hebt, mag je beginnen met persen. Het bereiken van 10 centimeter ontsluiting kan helaas soms uren duren en kan gepaard gaan met pijnlijke weeën. Zodra de ontsluiting is bereikt kunnen de persweeën beginnen. Je krijgt het gevoel alsof je deze weeën met geen mogelijkheid tegen kunt houden, en gelukkig hoeft dat ook niet. De kans is groot dat je nu al zo moe bent dat je denkt dat het je niet gaat lukken. Verkeerd gedacht. Jij kan dit!! Wees niet teleurgesteld als er op een gegeven moment toch voor een keizersnee gekozen wordt. De artsen doen wat het beste is voor jou en je kind.
Zodra het hoofdje geboren is, gaat de rest bijna van zelf. Je hebt nu het moeilijkste gehad en het lichaampje glijdt er daarna in een keer uit. Je zult het misschien nog niet geloven, maar je bent nu echt bevallen. Gefeliciteerd!!!
Symptomen als je 40 weken zwanger bent
De kans is heel groot dat je deze week voorweeën of harde buiken krijgt. Gebruik dit om alvast op je ademhaling te oefenen en ontspanningstechnieken toe te passen. Dit helpt als je straks je echte weeën hebt. Ook nu kun je nog last hebben van de ‘normale’ zwangerschapskwaaltjes.
Aambeien
Aambeien zijn spataderen bij je anus. Als je zwanger bent kun je vaker last hebben van harde ontlasting, waardoor je wat meer moeite moet doen om naar de wc te gaan. Je kunt door voldoende te bewegen, genoeg te drinken en vezelrijk te eten voorkomen dat je ontlasting hard wordt. Ook kan het helpen om wat vaker naar het toilet te gaan. Je ontlasting heeft dan geen kans om hard te worden.
Vaker plassen
Net geweest en je hebt alweer het gevoel dat je bijna in je broek plast. Helaas een erg bekend fenomeen als je zwanger bent. Vooral als je net lekker warm in bed ligt. Helaas zijn er niet heel veel tips om het vele plassen te voorkomen. De baarmoeder drukt op je blaas en minder drinken is geen optie. Wat wel kan helpen is om nadat je klaar bent met plassen wat langer op het toilet te blijven zitten. Het lijkt als je zwanger bent wel alsof je blaas oneindig is, dus er komen vast nog wat druppels uit. Zo zorg je dat je blaas een stuk leger is en hopelijk kun je zo een uurtje langer in je bed blijven liggen.
Maagzuur
In week 40 van je zwangerschap kun je nog behoorlijk last hebben van brandend maagzuur. Gelukkig zijn er heel wat tips die ervoor kunnen zorgen dat het vervelende gevoel wat afneemt. Een hiervan is het kauwen van suikervrije kauwgom. Doordat je kauwt worden je speekselklieren aan het werk gezet en maak je meer speeksel aan. Dit zorgt ervoor dat het zuur in je maag neutraliseert.
Tip: 40 weken zwanger en de geboorte opwekken
Soms wordt er door de gynaecoloog of verloskundige besloten dat het beter is voor jou of voor je baby om de bevalling op te wekken. Dit wordt vooral gedaan door het breken van de vliezen, het strippen of door het toedienen van een infuus wat weeën opwekt. De wijze van het opwekken van je geboorte hangt af van je persoonlijke situatie.